Kostnad för Teslas nya lastbil

Tesla är ju känt för sina elbilar som kan köras på autopilot och att du som förare styr bilens funktioner med hjälp av en pekskärm. Nu har Tesla även presenterat en helt eldriven lastbil och som kommer se till att hela transportbranschen kommer bli revolutionerad.

Kostnad

Teslas lastbil kommer att förväntas ha ett pris på en 1,2 miljoner kronor och då är det för basversionen av Tesla Semi lastbil. Denna lastbilsversion kommer har en räckvidd runt 50 mil. Det finns ytterligare en version av el-lastbilen som har en räckvidd på cirka 80 mil. Prislappen för den beräknas att ligga på drygt 1,7 miljoner kronor.

Det har gjorts en undersökning som visar att runt 80 % av alla frakter och transporter körs under 40 mil. Detta innebär att en laddning räcker mer än väl för att köra fram och tillbaka vid en leverans, till exempel mitt ute i ingenstans där det inte finns någon chans att ladda lastbilen.

Konkurrenskraftig

Priset anses vara mycket konkurrenskraftigt. För om det görs en jämförelse med en motsvarande dieselmotor-lastbil, ligger kostnaden för en sådan på runt 840 000 kronor. Låter billigare, men enligt Tesla så kommer de som köper deras lastbil tjäna på det i långa loppet, eftersom beräkningarna vad man sparar på servicekostnader och drivmedel ligger på cirka 1,7 miljoner kronor under hela lastbilens livslängd.

Laddningen

Lastbilen behöver bara stå i 30 minuter för att bli helt och hållet fulladdad, med speciella Megachargers, för att sedan köra ytterligare 65 mil för att leverera en ny last. Detta innebär att under tiden lastbilen lastas blir den fulladdad. Det kommer förmodligen installeras Megacharges på många håll världen över, precis som Supercharges som finns för vanliga bilar. Den snabba laddningen gör att kostnaden inte blir påverkad för att Tesla Semin behöver stå extra länge för att bli fulladdad. Snabbladdningen innebär att leveranserna av godset inte påverkas.