Teslas lastbil

Tesla har ju satt sitt namn på världsmarknaden med sina eldrivna bilar för att förbättra miljön, men framför allt att bilarna kan köras med en autopilot och har en skärm som föraren pekar på för att styra bilens funktioner. Samtidigt som skärmen hela tiden får uppdateringar och på så vis får nya funktioner regelbundet. Pekskärmen finns i alla bilmodeller förutom Tesla Roadster. Det kanske kommer dyka upp Tesla bilmodeller på tjoloholmclassicmotor.se någon gång i framtiden och bli en klassiker. Vem vet?

Tesla lastbilen

Tesla presenterade en lastbil i november 2017 och det är en lastbil som är helt och hållet elektrisk. Dessutom klarar lastbilen att frakta upp till 36,3 ton i sin last, när den körs som långtradare. Det kommer finnas två olika versioner av Teslas lastbil med olika räckvidder, 500 kilometer och 800 kilometer.

Eldriften i lastbilen gör att den får en fördel att den klarar av att åka uppför en backe med 5 % lutning med en hastighet på 105 km/h. Detta jämfört med en lastbil som är dieseldriven och som kör en likadan backe i cirka 72 km/h. Det kommer att ta den 36 ton tunga lastbilen att komma från 0-100 km/h på cirka 20 sekunder. Men kopplas trailern bort så kommer lastbilen att klara 0-100 km/h på bara fem sekunder.

Egenskaper

Teslas lastbil har andra fördelaktiga egenskaper, så som:

  • En körposition som är centrerad med två pekskärmar.
  • Vindruta som är extra tålig
  • En tyngdpunkt som är mycket låg, på grund av att placeringen av batteripaketen har placerats lågt. Som i sin tur ser till att väghållningen blir bättre och säkrare.
  • Alla lastbilar kommer att ha en autopilot installerad som ständigt blir uppgraderad. Vilket innebär att körning i konvoj blir möjligt och då med en enda ledarbil. Vilket gör att driftskostnaderna sänks.
  • Service och underhåll blir betydligt mindre, eftersom lastbilen inte har en dieselmotor och en transmission som är konventionell.

Pris

Teslas lastbil kommer att beräknas har en prislapp på cirka 1,25 miljoner kronor och kommer förmodligen att börjas producera under 2019.